tiistai 31. heinäkuuta 2012

Angry äidin patakintaat



Edellinen tekeleeni silmälappu olikin vielä vaivaton askartelu, mutta näiden patakintaiden kanssa meinasi loppuvaiheessa mennä hermot. Paitsi että kone takkuili, minulle oli hitusen haastava temppu saada ommeltua vinonauha siististi paikalleen paksuun reunukseen. Ensin yritin kiepauttaa samasta nauhanpätkästä ripustuslenkinkin, mutta ompelujälki oli sen näköistä, että päädyin leikkaamaan kaistaleen pois ja ompelemaan nauhat uudelleen ilman lenkkiä.


Sain kulutettua patakintaisiin kaiken lopun Angry Birds -pyjamasta yli jääneen kankaan. Tummanharmaa kangas on leikelty vanhoista housuistani, jotka olivat paksuhkoa puuvilla-pellavasekoitekangasta. Luin juuri netistä, että pellava johtaa hyvin lämpöä, mutta ainakaan parilla koekäyttökerralla eivät sormet palaneet.

Kintaat ovat käännettävät.
Ihan vitsikkäät kintaat niistä lopulta tuli, vaikka vähän mutkia olikin matkassa. ;)

sunnuntai 29. heinäkuuta 2012

Korviketoimintaa

Uskottava se on, että ranteen oikuttelu ei katoa muutaman neulomattoman päivän jälkeen. On siis parasta yrittää pitää kunnolla taukoa, vaikka vähän harmittaa. Lilasta villatakista puuttuisi enää helma ja toinen hiha, mutta työ odottakoon korissa terveempiä aikoja.

Neulomisen korvikkeeksi kaivoin kangaspalat esiin ja ompelin jotain pientä.


Uusi silmälappu on ollut harkinnassa jo pitkään, joten surautin sellaisen trikoosta omien mittojen mukaan. Yöt alkavat olla taas pimeitä, mutta aamusella kiskaisen nämä päähän, kun verhon raosta pilkistävä valo meinaa herättää liian aikaisin.

Trikoo osoittautui mainioksi materiaaliksi silmälappuun. Kankaiden välissä on ohutta vanulevyä. Olin ostanut silmälapun ompelemista silmällä pitäen mustaa kuminauhaakin, mutta en muista, minne olen laittanut sen. ;) Laatikosta löytyi kuitenkin pätkä vinonauhan tyyppistä kummaria, joka toimii hyvin.



Huomenna on tulossa vieras ihan ulkomailta asti, joten tuttujen herkkujen (mangojuustokakku ja kostea suklaakakku) lisäksi testikeittiössäni valmistui minttusuklaaleivoksia Kinuskikissan ohjeella. Hyviä ovat leivokset, vaikkakin aika työläitä monien jäähdyttelyvaiheiden takia. (Jopa jääkaappi käy vähän hitaalla, sillä lämpötila sisällä on 28,9 astetta...)

Guten Appetit! :)
Lopuksi on todettava, että eipä taida jännetupentulehdus tai mikä lie tykätä myöskään sähkövatkaimen pitelystä...

keskiviikko 18. heinäkuuta 2012

Retkahdusten aikaa tämä kesä(kin)


Joku kumma retkahdus sattui taas. Lankaa tursuaa kaapeista, mutta silti sitä pitää ostaa koko ajan lisää. Paris Hiltonin pusero oli lehdessä niin kertakaikkisen tyylikkään näköinen, että pakkomielteen riivaamana marssin hätäpäissäni ruokakaupan lankahyllylle ja poimin kärryyni kaikki loput luonnonvalkoiset Tennessee-kerät. Paris ei ole varmaan neulonut puseroaan Tennessee-langasta, enkä varmasti onnistu koskaan tekemään omastani samanlaista, mutta nuo kerät oli vain pakko saada.

Lila neuletakki on vielä kesken, ja toinen käsi on nyt ruvennut vihoittelemaan paljosta neulomisesta. Yritän pitää muutaman päivän tauon, ettei vaiva pahentuisi. Takki valmistunee joskus, mutta nähtäväksi jää, mitä Tennessee-langoille tapahtuu. Paris-neule ei taida olla oikein syyskamaa, ja Tennessee on luultavasti liian paksuakin tuollaiseen neuleeseen.

Olen myös ostanut lisää sukkalankoja. Ihan kuin niitäkään ei olisi joka paikka väärällään. Juuri sain muutaman pitkään pyörineen kerän neulottua, ja nyt lankaa on taas entistä enemmän varastossa. Olen alkanut potea lievää ahdistusta neulomista odottavien lankakerien takia. Miten tästä selvitään?


Lankaretkahdukset eivät sentään onneksi näy vyötäröllä niin kuin nämä kermaherkut. Kinuskikissan Pätkis-muffinsseja tuli tehtyä kaksi kertaa peräkkäisinä päivinä. Mansikka- ja suklaakermavaahdolla koristettuna.



 

lauantai 14. heinäkuuta 2012

Top down -kokeilu

Halusin tehdä villatakin varastoon ostamastani lilasta merinovillasta. Kun sopivaa mallia ei tähän hätään ja tälle langalle tuntunut löytyvän, päätin kokeilla ylhäältä alaspäin neulomista ilman ohjetta. Muuten kaikki on sujunut tähän mennessä hyvin, vain kauluksesta tuli vähän liian lörppö. Kuvittelin pienen kauluksen asettuvan ilman kavennuksiakin, mutta ei. No, en jaksanut purkaa vaan korjasin asian pujottamalla kaulukseen ohuen kuminauhan. Niin kauan kun kummari kestää, kaulus toimii. ;)


Lanka: Viking Baby ull
Puikot: 3
Väri poikkeaa tavanomaisesta repertuaaristani melkoisesti!

sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Putoilevat kerät

Tämän viikon olen tehnyt melkein täyttä päivää maalaustöiden parissa, mutta jokunen pieni käsityökin on sentään valmistunut. Olen yrittänyt päästä eroon edes muutamasta kerästä, joita tipahtelee ulos vaatekaapista aina kun oven avaa. Langoille on kyllä olemassa parempikin säilö, mutta sielläkin on nyt kovasti ruuhkaa...

Pinkin trikookuteen lopusta hankkiuduin eroon virkkaamalla pikkutytölle kesäkassin lahjaksi. Tästä kuteesta tein aiemmin koreja, ja totesin jo silloin kuteen epätasalaatuiseksi, mikä kassissakin hiukan näkyy.


Bambukahvojen hinta askartelukaupassa yllätti. Taisivat maksaa enemmän kuin kilo kudetta! Yritin myös räätälöidä jonkinnäköisen vuorin kassiin vanhasta verhokankaan palasta.


Vihreänkirjavasta sukkalangasta on syntynyt talveksi lämmikettä pojalle. Toivottavasti sukat kestävät edes muutaman käyttökerran, sillä lanka on tosi ohutta ja neuloskin aika löyhää. Puikot olisivat saaneet olla pienemmät.
 
Lanka: Sock wool, Hjertegarn
Puikot: 3
Menekki 50 g kokoon 35


Mutta mielenkiintoista oli tämä norjalainen Raggegarn, josta on yhä aistittavissa aito lampolan tuoksu! Maalaistunnelmaa lisäsi se, että langasta sai neulomisen lomassa nyppiä pois kuivia heinänpaloja. ;) Raggegarnia oli kertynyt lankaostosten kaupanpäällisinä peräti kymmenen kerää, joista näihin isoihin miesten sukkiin kului (onneksi) melkein neljä. Tätä lankaa en varmaan ikinä olisi itse kaupan hyllyltä valinnut, niin kovaa ja karkeaa se on. Mutta noissa sukissa varmasti tarkenee, eivätkä ne edes kutita. Saapas nähdä, kenen pukinpaketista ne jouluna löytyvät. (Vai löytyvätkö kenenkään? Luultavasti olen ehtinyt unohtaa koko sukat jouluun mennessä...)

Näitä väänsin puikoilla 3,5.
Lopuksi tunnustan, että tein - ja luultavasti myös maistoin! - ensimmäistä kertaa elämässäni porkkanakakkua. Ja kylläpä se olikin hyvää! Kosteaa ja mehevää - ja ehkä edes vähän terveellistä? En löytänyt netistä kakun ohjetta, joten naputtelin sen tuohon alle. Resepti on jälleen kerran Kotivinkistä, mutta en muista mistä numerosta. Todella helppo ja nopea ohje!


Porkkanakakku

4 munaa
3 dl ruokokidesokeria
4 (n. 350 g) porkkanaa raastettuna
3 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
1½ tl leivinjauhetta
3 tl kanelia
1 dl öljyä (laitoin kylmäpuristettua oliiviöljyä)

1. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää porkkanaraaste.
2. Sekoita keskenään kuivat aineet.
3. Sekoita jauhoseos munavaahtoon. Lisää öljy.
4. Voitele vuoka (pelti n. 35x37 cm tai vuoka 25x25 cm, jolloin kakusta tulee korkeampi) ja kaada taikina vuokaan. Paista uunin alatasolla noin 30-45 min.
5. Anna kakun jäähtyä ennen kumoamista. Tarjoa esim. maustetun tuorejuuston kera.