lauantai 29. syyskuuta 2012

Mmm... macaroons





                                                                 Macaroons-resepti

sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Valmista ja vähän äkkiä



Pojalle valmistui supersimppeli pyjama, jolla tarkenee talviöinäkin, vaikka peitto luiskahtaisi pois päältä. Samantyyppisiä olen tehnyt jo monena vuonna aina edellisen jäätyä pieneksi. Olen iät kaiket kutsunut kangasta plyysiksi, mutta tarkistin nimityksen kangaskaupan kuitista, ja siinäpä lukikin samettitrikoo. Google ja minä emme kumpikaan tiedä, mitä eroa näillä kankailla on. ;)


Mietin tuossa ommellessani, että pedantti luoteeni ikään kuin katoaa jonnekin ompelutouhuissa. Tämänkin (kalliin) kankaan leikkasin ilman kaavoja toisen puseron/housujen linjoja noudatellen, nuppineuloista ei tässä vaiheessa tietoakaan. Liian pitkältä näyttävistä hihoista pätkäisin vielä palat pois ennen resorien kiinnittämistä. Myöskään ompelujäljen kanssa en ole turhan tarkka. En erityisemmin nauti ompelusta, joten taitaa olla niin, että tärkeintä on vain saada nopeasti valmiiksi vaate, joka välttää kotioloissa. ;) Tästä yöpuserosta olisin kuitenkin halunnut korjata kauluksen, joka on liian korkea ja lerputtaa pikkuisen, mutta poika tahtoo sen juuri tällaisena. Olkoon siis.


Pikaisesti valmistui myös tämä kakku.


Leivontahyllystä tarttui taannoin matkaan pussillinen suklaamousseaineksia, ja niistä syntyi helpolla suklainen sunnuntaikakku. Onhan noissa jauhemousseissa aika teollinen maku, mutta ovat ne kyllä vaivattomia. Maitoa kulhoon, pussiainekset perään ja yleiskone päälle. Tässä kakussa pohja on suklaakakkutaikinaa. Hyvin kelpasi perheelle.


Mukavaa viikonalkua! :)

sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Inventaario

Käsityösaralla ei ole tullut mitään valmista viikkokausiin, syynä edelleen oikutteleva ranne. Olin jo melkein mielessäni heittänyt hyvästit neuleharrastukselleni, kunnes muutama päivä sitten kävin asiantuntevalla fysioterapeutti-hierojalla. Jo kertakäynnillä tapahtui kädessä sellainen muutos, että alan taas uskoa voivani neuloa vielä joskus. Tästä innostuneena kävin lankojeni kimppuun ja luetteloin Ravelryyn kaikki täysinäiset kerät. Ilmeni, että minulla on neulomatonta lankaa täysissä kerissä noin 5800 grammaa tai 17700 metriä. Lisäksi on paljon vajaita keriä, vaikka lahjoitin niitä juuri pois yhden muovikassillisen. Löytyipä laatikon pohjalta myös pari ikivanhaa päättelyä vaille valmista tekelettä, joista en yhtään tykkää. Molemmat olen purkanut jo aiemmin kertaalleen.

Täydet kerät ryhmäkuvassa.
Levitin kaikki lankapussit ja -laatikot, ja järjestelin kerät siististi läpinäkyviin muovilaatikoihin. Yhteen sukkalangat, toiseen puserolangat, kolmanteen puuvillalangat ja neljänteen kaikki muut. Ainakaan sukkalangoista ei tule hetkeen pulaa - varsinkaan, kun ei voi neuloa. ;)

Mielenkiinnosta levittelin myös kaikki jämäkerät. Lohduttavaa on, että niitä on reilusti vähemmän kuin täysiä keriä.

Vajaat kerät

Ompelemani tuolinpäällinen on loppusuoralla. Valmistumista viivästyttää innostuksen puute sekä käsinompeluvaihe, jota en aio tässä terveydellisessä tilanteessa tehdä. Ehtiihän tuon.

Mutta olen sentään leiponut jotain:

Nämä muhkeat täytekeksit maistuivat hurjan hyviltä, suosittelen kokeilemaan! Helppo ohje löytyi jälleen kerran Kotivinkistä. Kekseistä tuli ihanan pehmeitä ja suklaisia muttei kuitenkaan liian makeita. Makua voi helposti muunnella erilaisilla täytteillä.


Whoopies
á la Kotivinkki
n. 50 keksipohjaa eli 25 valmista whoopieta

Keksitaikina:

2 1/4 dl sokeria
125 g huoneenlämpöistä voita
2 munaa
4 dl vehnäjauhoja
5 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1 prk kermaviiliä (200 g)

Täyte:

Kotivinkin ohjeessa on täytteenä 200 g maustettua (vanilja)rahkaa, mutta itse vaahdotin purkin kermaa ja sekoitin joukkoon Wiener Nougat crushia.

1. Vatkaa sokeri ja voi vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat koko ajan sekoittaen.
2. Yhdistä kuivat aineet. Lisää ne taikinaan kermaviilin kanssa. Sekoita tasaiseksi.
3. Lusikoi taikina pursotinpussiin. Pursota taikinasta halkaisijaltaan noin 3 sentin nokareita leivinpaperilla vuoratuille uunipelleille. Jätä nokareiden väliin reilusti tilaa.
4. Paista pelti kerrallaan 175-asteisen uunin keskitasolla 15 minuuttia. Anna jäähtyä. Lusikoi kahden keksin väliin nokare täytettä.