sunnuntai 8. heinäkuuta 2012

Putoilevat kerät

Tämän viikon olen tehnyt melkein täyttä päivää maalaustöiden parissa, mutta jokunen pieni käsityökin on sentään valmistunut. Olen yrittänyt päästä eroon edes muutamasta kerästä, joita tipahtelee ulos vaatekaapista aina kun oven avaa. Langoille on kyllä olemassa parempikin säilö, mutta sielläkin on nyt kovasti ruuhkaa...

Pinkin trikookuteen lopusta hankkiuduin eroon virkkaamalla pikkutytölle kesäkassin lahjaksi. Tästä kuteesta tein aiemmin koreja, ja totesin jo silloin kuteen epätasalaatuiseksi, mikä kassissakin hiukan näkyy.


Bambukahvojen hinta askartelukaupassa yllätti. Taisivat maksaa enemmän kuin kilo kudetta! Yritin myös räätälöidä jonkinnäköisen vuorin kassiin vanhasta verhokankaan palasta.


Vihreänkirjavasta sukkalangasta on syntynyt talveksi lämmikettä pojalle. Toivottavasti sukat kestävät edes muutaman käyttökerran, sillä lanka on tosi ohutta ja neuloskin aika löyhää. Puikot olisivat saaneet olla pienemmät.
 
Lanka: Sock wool, Hjertegarn
Puikot: 3
Menekki 50 g kokoon 35


Mutta mielenkiintoista oli tämä norjalainen Raggegarn, josta on yhä aistittavissa aito lampolan tuoksu! Maalaistunnelmaa lisäsi se, että langasta sai neulomisen lomassa nyppiä pois kuivia heinänpaloja. ;) Raggegarnia oli kertynyt lankaostosten kaupanpäällisinä peräti kymmenen kerää, joista näihin isoihin miesten sukkiin kului (onneksi) melkein neljä. Tätä lankaa en varmaan ikinä olisi itse kaupan hyllyltä valinnut, niin kovaa ja karkeaa se on. Mutta noissa sukissa varmasti tarkenee, eivätkä ne edes kutita. Saapas nähdä, kenen pukinpaketista ne jouluna löytyvät. (Vai löytyvätkö kenenkään? Luultavasti olen ehtinyt unohtaa koko sukat jouluun mennessä...)

Näitä väänsin puikoilla 3,5.
Lopuksi tunnustan, että tein - ja luultavasti myös maistoin! - ensimmäistä kertaa elämässäni porkkanakakkua. Ja kylläpä se olikin hyvää! Kosteaa ja mehevää - ja ehkä edes vähän terveellistä? En löytänyt netistä kakun ohjetta, joten naputtelin sen tuohon alle. Resepti on jälleen kerran Kotivinkistä, mutta en muista mistä numerosta. Todella helppo ja nopea ohje!


Porkkanakakku

4 munaa
3 dl ruokokidesokeria
4 (n. 350 g) porkkanaa raastettuna
3 dl vehnäjauhoja
2 tl ruokasoodaa
1½ tl leivinjauhetta
3 tl kanelia
1 dl öljyä (laitoin kylmäpuristettua oliiviöljyä)

1. Vaahdota munat ja sokeri. Lisää porkkanaraaste.
2. Sekoita keskenään kuivat aineet.
3. Sekoita jauhoseos munavaahtoon. Lisää öljy.
4. Voitele vuoka (pelti n. 35x37 cm tai vuoka 25x25 cm, jolloin kakusta tulee korkeampi) ja kaada taikina vuokaan. Paista uunin alatasolla noin 30-45 min.
5. Anna kakun jäähtyä ennen kumoamista. Tarjoa esim. maustetun tuorejuuston kera.

4 kommenttia:

  1. Voi mitä ihania käsitöitä!!

    Nuo bambukahvat ovat yllättävän kalliita! Itse tilasin Kauhavan kangasaitalta (5 e/kpl).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Saila! Ihastuin sinun vuoritettuun siniseen rantakassiisi, ja siitä tämä kassi sai alkunsa. Vuorini jäi tosin ilman hienoja yksityiskohtia rajallisten ompelutaitojeni takia. ;)

      Oletko virkannut ontelokuteesta, jota Kangasaitta myy? Itse en ole, mutta kiinnostaisi joskus kokeilla sitä.

      Poista
  2. Tuo Raggegarn on niin karheaa ja ikävää neulottavaa, että se soveltuu parhaiten koululaisten tupsutöihin, ja olenkin avokätisesti lahjoitellut omia ilmaiskeriäni (joita onkin kertynyt melkoinen määrä) oman poikani luokalle ja vähän muuallekin ;)

    Onko trikookudekassi painava? Minä en ole vielä(kään) hurahtanut tuohon trikooseen, mutta jaksan kyllä ihastella toisten tuotoksia.

    VastaaPoista
  3. Raggegarn on todella karheaa, mutta hyvät sukat siitä tuli! Sen neulominen ei kyllä ole tosiaan mikään nautinto vaan täyttä työtä. Täytyy katsoa, mitä teen lopuille kerille. Lapastilauksen jo sain, mutta katsotaan...

    Trikookudekassi painaa tietysti jonkun verran, mutta tuo kassi on sen verran pieni, ettei se mitenkään kohtuuttoman painava ole. Kude ei myöskään ollut kamalan paksua. Kuten Raggegarn, myöskään trikookude ei ole mitään erityisen mukavaa käsiteltävää. Pidän esimerkiksi virkkuukoukkua yläpuolelta kiinni kudetta virkatessani, että työhön saa enemmän voimaa. Hyvästä kuteesta saa kyllä kauniita töitä. Ontelokude lienee kevyempää?

    VastaaPoista