lauantai 18. helmikuuta 2012

Lempeä raparperipiirakka

  
Pehmeä Mascarpone-juusto kruunaa maun.

Raparperia on jäljellä viime kesältä vaikka kuinka paljon, ja päätin pienentää vuorta hiukan. Muokkasin pohjataikinan hyväksi havaitusta omenapiirakkareseptistä kotoa löytyville aineksille sopivaksi. Laitoin päälle vielä muruseoksen saksalaiseen tyyliin. Piirakasta tuli aivan mahdottoman ihana makuelämys, kun pyöräytin seuraksi pikku palleron Mascarpone-juustoa, johon myös tutustuin aikoinaan Saksassa. Juustossa on 41,5% rasvaa ja kermainen maku, joten se ei voi olla muuta kuin hyvää ja sopiikin loistavasti pehmittämään raparperin makua. Tosin tämä piirakka ei maistunut väkevältä ilman juustoakaan, vaan maku oli mukavan mieto.

Piirakka odottaa paistamista.

Pohjataikina:
3 munaa
3 dl sokeria
3 dl maustamatonta luonnonjugurttia
100g voita sulatettuna
6 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa
½ tl leivinjauhetta

Päälle:
raparperinpaloja

Murutaikina:
125 g voita
2 dl vehnäjauhoja
2 dl tomusokeria

1. Vaahdota munat ja sokeri.
2. Lisää jugurtti ja sulatettu jäähtynyt voi ja sekoita.
3. Lisää jauhot, sooda ja leivinjauhe.
4. Ripottele pinnalle raparperinpalat.
5. Valmista muruseos sekoittamalla kaikki ainekset sähkövatkaimella. Kannellinen kulho on hyvä, sillä tomusokeri pöllyää.
6. Ripottele muruseos piirakan päälle.
7. Paista 180 asteessa noin 30 min.
8. Tarjoa Mascarpone-juuston, vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kera.

Valmis piirakka.


Kohotusaineiden kanssa olin vähän epävarma. Alkuperäisessä reseptissä on käytetty ranskankermaa ja leivinjauhetta. Jugurttitaikinassa en uskaltanut luottaa pelkkään leivinjauheeseen, vaan laitoin varmuuden vuoksi sekä leivinjauhetta että soodaa. Hyvin ainakin kohosi tällä tavalla.


Käsityörintamalle kuuluu tällaista. Palaan aiheeseen, kunhan työ on valmis.
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti