torstai 19. tammikuuta 2012

Neulepähkäilyä


Neulomisharrastukseni on vähän uinuvassa tilassa, sillä olen viime aikoina lähinnä mietiskellyt. Ostin joulun jälkeen näitä ihania Tinde-lankoja, ja löysin mielestäni kivan mallinkin. Tosin minulla on tietenkin taas aivan eri lankaa kuin mallissa! Tein kohtuullisen kokoisen mallitilkun ja laskin silmukkamäärän huolellisesti, mutta kainaloihin asti edennyt työ ei vain miellytä. Malli on liian leveä alhaalta ja taitaa se olla vähän väljä muutenkin. Erikoisinta on, että helman joustinneuleen jälkeen  mallissa käsketään kaventaa 174 silmukasta 148 silmukkaan. Tästä seuraa näköjään se, että joustinneule jää kuprulle takapuolen päälle, mikä ei tietenkään ole kovin toivottavaa. Myöskään kavennukset eivät oikein onnistuneet, vaan helmasta tuli kummallisen suippo ja se saa lantionseudun näyttämään leveältä.Mietin vakavasti työn purkamista, mikäli se vain onnistuu. Lanka on sen verran villavaa, että silmukat takertuvat helposti purettaessa.

Aloitin joka tapauksessa jo uuden resorin uudesta lankakerästä huomattavasti pienemmällä silmukkamäärällä. Täytyy katsoa miltä se alkaa näyttää, kunhan pääsen pidemmälle. Turha kai alkuperäistä työtä on jatkaa, kun tietää jo tässä vaiheessa, että valmis neule jää lojumaan kaapin perälle.

5 kommenttia:

 1. Millaista tencellin ja villan sekoitetta oli neuloa? Kankaana tencell on ainakin hyvin vetelää ja laskeutuvaa.

  VastaaPoista
 2. Tencell on minulle aivan uusi tuttavuus. Neulominen sinänsä sujuu ihan hyvin. Haasteena on vain saada jäljestä siistiä, kuten kuvastakin näkyy. Uutta tekelettä yritän neuloa vähän huolellisemmin, jotta pinnasta tulisi tasaisempi. Lanka on myös hivenen kiiltävää, joten kauneusvirheet erottuvat selvästi. Se on myös melko kevyttä ja vähän liukasta, tosiaan vähän vetelää. Nähtäväksi jää, onnistuuko puseroni.

  VastaaPoista
 3. Onnea tencellin kanssa! Tasaiseltahan tuo minusta näyttää.

  Tencell on käsitykseni mukaan viskoosin kaltainen muuntokuitu, joten uskon, että siihen tepsivät samat kikat kuin viskoosiinkin. Neulepinnan voi hyvin taltuttaa ihan sileäksi neulomisen jälkeen, kun kastelet työn reilusti ja kuivatat tasona ja muotoon venytettynä, mutta varo pesemästä liian kuumalla vedellä, ettei tencell kutistu.

  Itselläni pötköttää tencell-denim -kangasta reilu pala ompelupöydällä odottamassa seuraavaa ompeluinnostusta (luultavasti viikkoa 8 ;)), mutta juuri tämä vetelyys vähän arveluttaa. Kankaan käsittely leikatessa ja ommeltaessa voi olla erittäin epämiellyttävä kokemus.

  VastaaPoista
 4. Kiitos vinkistä! Minunkin pitäisi ehkä lankoja valitessa ruveta kiinnittämään enemmän huomiota langan materiaaliin kuin pelkästään kauniisiin väreihin... ;) Toisaalta on mielenkiintoista tutustua uusiinkin materiaaleihin, vaikka työn onnistuminen on sitten usein arvoitus.

  Aina ei kyllä kokemuskaan opeta. Ostin nimittäin taas bambu-lankaa, vaikka totesin jo vuosia sitten, että se kutistuu.

  Mitä aiot tehdä kankaastasi? Lopputulos on luultavasti jälleen upea, vaikka kangas olisikin hankalaa. Viikkoa 8 ja kuvaa odotellessa. :)

  VastaaPoista
 5. Tencell- kankaasta oli alunperin tarkoitus tehdä mekko, jossa hyödynnän kankaan vetelyyttä/laskeutuvuutta. Toisaalta kaupoissa on jo viime syksystä näkynyt kivannäköisiä tencell-denim -housuja.

  VastaaPoista