sunnuntai 1. tammikuuta 2012

Uudenvuodenkakku


Puffet-jäätelön innoittamana tein kakun, jonka pohja ja päällinen ovat pikkuleipätaikinaa ja välissä jäädytetty juustokakkutäyte. Koristetarpeet olivat vähissä eikä kakku ole ulkonäöllisesti mikään mestariteos, mutta maistui kyllä!

Tekemisessä oli monta vaihetta, mutta kaikki vaiheet olivat melko yksinkertaisia ja nopeita. Sekä pikkuleipätaikinan että täytteen jäähtymiseen tosin kului monta tuntia.

Pikkuleipätaikina:

1 dl tummaa siirappia
1 dl sokeria
2 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
125 g voita tai margariinia
1 muna
4½ dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa

Kiehauta siirappi, sokerit ja kaakao. Lisää rasva paloina ja sekoita, kunnes se on sulanut. Anna jäähtyä haaleaksi. Sekoita sooda jauhoihin. Lisää siirappiliemeen ensin muna ja sitten jauhoseos. Sekoita huolellisesti. Peitä taikina ja anna kovettua jääkaapissa useita tunteja, mieluiten yön yli.

Kauli kylmästä taikinasta kaksi levyä ja paista 200 asteessa 6-10 minuuttia. Leikkaa lämpimistä levyistä vuoan muotoiset palat ja anna jäähtyä. Lopusta taikinasta voi tehdä pipareita.

Juustokakkutäyte:

3 munaa
80-100 g kevytsulatejuustoa
1 dl sokeria
3 dl kermaa

Erottele keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Vatkaa keltuaiset, sulatejuusto ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa valkuaiset toisessa kulhossa puhtailla vatkaimilla kovaksi vaahdoksi. Vaahdota kerma. Sekoita varovasti kaikki vaahdot yhteen.

Kokoa kakku. Laita irtopohjavuoan pohjalle toinen pikkuleipälevy. Kaada päälle täyte ja aseta toinen levy täytteen päälle. Laita kakku jäätymään pakastimeen useaksi tunniksi. Koristele juuri ennen tarjoilua. Taikinalevyyn voi myös leikata kuvioita ennen uuniin laittamista, jolloin täyte näkyy rei´istä.

Kehittelyn tarvetta:
Pikkuleipätaikina oli kylmänä melko kovaa, joten leikkaaminen oli haasteellista mutta onnistui kuitenkin terävällä veitsellä. Ensi kerralla kokeilen kostuttaa pintaa hieman ennen tarjoilua. Tässä käytin koristelussa tomusokeria ja kaapista löytyneiden cocktailkirsikoiden jämät, mutta koristeluun voi todellakin satsata enemmän!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti