sunnuntai 26. helmikuuta 2012

Loppuviikon leipomuksia

Nyt on leivottu niin, että on ihan ähky! Olisi varmaan syytä pitää vähän taukoa, kun perhe sentään mahtuu vielä kulkemaan ovista.

Toscakakku






Tämä toscakakkuresepti on vanha mutta ehdottomasti paras, mitä olen kokeillut. Ohje on Pirkka-lehdestä vuodelta 1996.

Pohja:
4 munaa
3 dl sokeria
100 g sulatettua voita
2 dl kevytkermaa
3 tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja

Kuorrutus:
150 g voita
1 3/4 dl sokeria
½ dl vehnäjauhoja
160 g mantelilastuja
2 rkl maitoa

1. Vaahdota munat ja sokeri.
2. Lisää jäähtynyt rasva, kerma ja jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe.
3. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipannulle ja paista puolikypsäksi 200 asteessa 8-10 minuuttia.
4. Sulata kuorrutteen voi ja lisää muut aineet. Kiehauta.
5. Lusikoi seos varovasti puolikypsän kakkupohjan päälle ja levitä tasaiseksi.
6. Kypsennä kakkua uunissa, kunnes kuorrutus on kauniin vaaleanruskea, eli noin 10-15 minuuttia.

Vinkkejä: Kevytkermaa on harvoin kotona, ja olenkin käyttänyt taikinaan useimmiten ruokakermaa. Sillä onnistuu myös hyvin. Kuorrutteen voi tehdä 1,5-kertaisena, jos siitä haluaa tuhdimman. Perusannoskin kuitenkin riittää ihan hyvin.


Karpalo-manteliskonssit


Kokeilin tehdä Koti ja keittiö -lehden (3/2012) ohjeen mukaan skonsseja, kun en ole koskaan aiemmin leiponut sellaisia. Taikinaan tuli valkosuklaarouhetta ja kuivattuja karpaloita. Valmiit skonssit olivat mukavia syötäviä ja ihanan pehmeitä. Resepti ilmestynee lehden nettisivuille myöhemmin.



Suklaiset jättimuffinit

Lapset innostuivat taas leipomaan. Istuin keittiön pöydän ääressä neulomassa ja luin reseptiä ääneen. Kaikesta muusta muksut selvisivät omin voimin. Siivoustahan ei lasketa!

Jättimuffinit ovat yksi vakioleivonnaisistani. Tekeminen on todella helppoa, edes vatkainta ei tarvita. Tämän ohjeen olen joskus leikannut talteen Hesarista. Taikinasta tulee 14-16 isoa muffinia.

1½ dl sokeria
3 munaa
150 g margariinia sulatettuna
1 tlk kermaviiliä
2 ½ dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaojauhetta
2 tl leivinjauhetta
1 dl tummaa suklaata rouhittuna
amerikanmuffinivuokia

1. Sekoita sokeri, munat, jäähtynyt rasva ja kermaviili keskenään tasaiseksi.
2. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet keskenään.
3. Yhdistä seokset. Sekoita tasaiseksi mutta älä vatkaa, ettei taikinasta tule sitkeää.
4. Lusikoi taikina muffinivuokiin. Jätä vuoat noin kolmanneksen vajaiksi.
5. Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia.

Kermaviili lisätään munien ja sokerin sekaan.
  
Kuivat aineet sekoitetaan toisessa kulhossa.

Seokset yhdistetään.

Taikina on lusikoitu vuokiin.
  
Sisko laittaa muffinit uuniin paistumaan.
Veli ehtii sillä välin rapsia kulhon.
  
Koristeeksi höylättiin valkosuklaakiehkuroita.







4 kommenttia:

  1. Nam! Muffinit ovat minunkin suosikkeja. Ovat niin nopeita leipoa, että onnistuu myös pienten lasten äidiltä.

    VastaaPoista
  2. Nyt on pakko leipoa pitkästä aikaa tota toscakakkua sun innoittamana;) SE on niin hyvää!!!! T. Heidi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jääkaapista ei löytynyt kermaa, joten laitoin lorauksen maitoa ja sitten turkkilaista jugurttia;) Hyvää tuli! t. Heidi

      Poista
  3. Ihanaa, kun on muitakin leipomisfaneja. SE on nii mukavaa puuhaa! Viä kun olis syöjiä... LApset haluaisivat aina leipoa suklaakakkua.. joka tulee jo korvista! Nyt tosiaan toscakakku uunissa paistumassa ja nami, mikä tuoksu! Kutominenkin on mieluista hommaa. Ostin ennen joulua Novitan sukkalehden ja nyt työn alla yhdet kantapäättömät sukat ja ihan nätit niistä tulee;)

    Osa kommenteistani on "anonyymina", kun unohdin salasanan ja oli teknische Probleme ton ohjelman kanssa...

    VastaaPoista