maanantai 27. helmikuuta 2012

Neulekuulumisia

Työn alla on nyt kaksi neuletta. Ensin aloitin tekemään vihreästä bambulangasta viittahuivia, jonka ohjeen bongasin pari vuotta vanhasta käsityölehdestä. 

Neulos on joka rivillä sama: langankierto ja ylivetokavennus.


Reunaan tulee pikkuinen palmikkokuvio.

Lanka: Bommix Bamboo (70% bambua, 30 % puuvillaa)
Puikot: 4 (suositus 3,5)

Viittahuivi neulotaan pystysuunnassa kahdesta kappaleesta aloittaen etureunoista, ja jonnekin väliin tehdään kädenreiät. Kappaleet on tarkoitus silmukoida yhteen takana keskellä. Olen pohtinut, mikä jekku tässä kahden palan taktiikassa on. Voisikohan työn neuloa yhtenä kappaleena? Valmiissa vaatteessa on siis tavallaan takakappale sekä kaksi samankokoista etukappaletta, jotka voi kietaista päällekäin. 

Työ etenee todella hitaasti, ja saman kuvion toistaminen on lievästi sanoen pitkäveteistä. Valmiina on nyt 21 cm ja tätä pitäisi tehdä yhteensä 154 cm... En edes tiedä, sopiiko tämäntyyppinen pitkänmallinen liehuvaate kaltaiselleni lyhyelle ihmiselle. Ehkäpä kiinni kietaistuna... 

Siksi aloitin toisenkin neuleen, että saan joskus jotakin valmistakin!

Malli Novita, kevät 2012 malli 68.
Lanka: Hanko (50% kierrätyspuuvilla, 50% akryyli)
Puikot: 6

Lanka on väriltään mustaa, vaikka ei kuvassa siltä näytä. Materiaali on kyllä kiinnostavaa. Mitenkähän kierrätyspuuvilla käyttäytyy pesussa ja kestääkö väri. Lanka on myös jotenkin kovaa ja tykkyä tavaraa, kaikkea muuta kuin mitä yleensä valitsen. Mutta ihanan helppoa neuloa kerrankin suoraan ohjeen mukaan säveltämättä mitään omaa. Tosin: helmaa pidensin parilla sentillä.

8 kommenttia:

  1. Tuon viittahuivin voisi aivan varmasti tehdä yhtenä palana. Usein (suomalaisten) käsityölehtien ohjeet kaipaisivat järkevöintiä. Tässä taannoin eräs neuleystäväni teki kauniin hupparin pienelle kummitytölleen. Hupparissa oli 8 (!) erillistä osaa, vaikka hupparin olisi voinut tehdä pyöröneuleena, saumattomasti helmasta huppuun saakka.

    VastaaPoista
  2. Niin taidan tehdäkin, jos pääsen joskus niin pitkälle.

    Onkohan kukaan koskaan vinkannut lehtien toimitukseen, että saumoja voisi yrittää vähentää? Siitähän voisi antaa palautetta. Hupparin osien yhdistämiseen on varmasti mennyt melkein yhtä paljon aikaa kuin osien neulomiseen, jos vaate on pieni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. Anteeksi, hioin vastaustani hieman...

      Suomalaisissa neulelehdissä on usein vain yksi palkattu neulesuunnittelija, ja suurin osa ohjeista on ostettu ulkomailta, usein Saksasta tai ne ovat lankayritysten omia malleja (siis mainoksia!). Monet suunnittelijat ovat yrittäneet myydä mallejaan suomalaisille lehdille, mutta klikki lankafirmoihin ja omaan suunnittelijaan on ilmeisesti tosi vahva, eikä malleja ole tapana ostaa klikin ulkopuolelta. Tämä valitettavasti myös näkyy lehtien malleissa, ja on kuulunut blogeissa ja Ravelryssä kriittisinä kannanottoina suomalaislehtiä vastaan. Käsittääkseni palautettakin on lehdille annettu.

      Kannattaa siis tutustua muuhun tarjontaan, esimerkiksi virolaiseen Käsitöö -lehteen, jota julkaistaan myös suomeksi nimellä Käsityö. Lehdellä ei ole yhtään palkattua suunnittelijaa, vaan se ostaa kaikki mallit suoraan suunnittelijoilta. Lehden malliston yleisilme säilyy näin hyvin raikkaana, ja neuleissa on mielestäni aina jotain uutta, jota tekee mieli kokeilla.

      Itse olen hylännyt suomalaislehdet (ja -langat) lähestulkoon kokonaan. Seuraan Käsityö-lehteä, muutamaa amerikkalaista neulelehteä (esim. Knitscene, Interweave Knits, Designer Knitting), Ravelryä ja suosikkibloggaajiani. Noissa mainituissa lehdissä on kiitettävästi ollut ns. top-down -neuleita, joista saa hyvää ideaa ylhäältä alaspäin eteneviin neuleisiin.

      Tämä suomalaislehtien tila, kuten myös neuleiden suunnittelu kolmiuloitteisesti tasojen sijaan ovat sellaisia aiheita, joista voisin puhua (= kiihtyä ja vaahdota) loputtomiin... Pahoittelen, jos minulta pääsee liikaa kommentteja blogiisi.

      Poista
  3. Niinpä niin. Kun nyt tarkemmin ajattelen, niin näinhän se asia varmasti on.

    Selailinkin joskus tuota Käsitöö-lehteä, mutta en raaskinut silloin ostaa. Olen joskus tehnyt jotain ulkomaalaisistakin lehdistä, mutta harvemmin tulee niitä ostettua, kun ne eivät kuulu ruokakauppani valikoimiin.. Täytyy kyllä perehtyä niihin jatkossa enemmän, kun olet onnistunut herättämään kiinnostukseni ylhäältä alaspäin neulomiseen!

    Olen saanut sinulta paljon hyviä neuvoja ja ideoita, joten en voi kuin kiittää kaikista kommenteista! Oletkin ainoa, joka sanoo jotakin. Olisi tylsää, jos ei ikinä tulisi kommentin kommenttia. Lukijakuntani ei ole järin suuri... ;)

    VastaaPoista
  4. En minäkään saa kovin montaa kommenttia päivitystä kohti, vaikka lukijoita on tilaston mukaan jonkin verran. Ulkomaisia lukijoita minulla on noin puolet kokonaismäärästä, ja se on taas yllättävän paljon.

    Voin kyllä hyvin opettaa sinulle ylhäältä alas -neuleiden perusperiaatteen, ja antaa täsmävinkkejä lehtiin ja kirjoihin. Voin myös avata Ravelryn mahdollisuuksia, jos haluat. Muuten, oletko huomannut, että Drops -ohjeissakin voi tehdä haun top-down -ohjeista?

    VastaaPoista
  5. Otan oikein mielelläni opetusta vastaan. Kiitos tarjouksesta! :) Teen keskeneräisiä töitäni ensin vähän valmiimmaksi. Oppi menee paremmin perille, kun neuvot voi laittaa heti käytäntöön. Yritän vielä ennen uutta työtä perehtyä Dropsin ohjeisiin ja varsinkin Ravelryyn ja hiukan huolellisemmin, mutta todennäköisesti vinkit ovat tarpeen ainakin Ravelryyn. Palataan asiaan!

    VastaaPoista
  6. Dropsista löysin ihan kivoja top-down -ohjeita, jotka hyvällä tuurilla saattaisivat onnistua. Kokoni kuitenkin puuttuu listasta, joten jotakin sumplimista vaativat nämä ohjeet.

    VastaaPoista